Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/خراسان جنوبی مسئول حوزه پژوهش اداره‌کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان‌ جنوبی گفت: استاد جمشید مودی به عنوان استادکار طراح، ترسیم نقشه، بافنده و رنگرز قالی‌های نفیس و سنتی در شهر مود خراسان‌جنوبی در فهرست میراث ملی ثبت شد.

سید احمد برآبادی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: استاد جمشید مودی متولد ۱۳۱۵ فرزند افضل بیک مودی از رنگرزان و بافندگان مشهور شهر مود شهرستان سربیشه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او تنها بازمانده خانواده سرشناس و هنرمند مودی است؛ وی در سن ۶ سالگی تحت تعلیمات پدر (استاد افضل بیک مودی) در هنر بافندگی قالی قرار گرفت و بعد از یکسال به هنر قالیبافی وارد شده و تا حدود ۱۳ سالگی به کار بافندگی پرداخت و از بافندگان زبردست و مطرح مود شد.

مسئول حوزه پژوهش اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان‌جنوبی گفت: دیدن نقشه‌های زیبای قالی که توسط استاد محمد حسین دستجردی معروف به سعدی کشیده و در خانواده آنها بافته می‌شد موجب شد که ذوق و علاقه استاد به نقشه‌کشی بیشتر از بافت نمود پیدا کرده و ایشان با ممارست و تمرین از روی نقشه‌ها به تجربه و مهارت کافی دست یابند به گونه ای که اولین نقشه خود را در سن ۱۳ یا ۱۴ سالگی به بازار عرضه کرد.

برآبادی ادامه داد: این کار باعث درخواست‌های متعدد و شهرت او به عنوان نقشه‌کش در مود می‌شود و از آن پس درخواست‌های متعددی بالاخص جهت نقشه لچک ترنج ربعی سعدی از سوی کارگاههای فرش بافی معروف امینی و مهدیزاده بیرجند و روستاههای اطراف مود به او داده می‌شد.

وی بیان کرد: تا حدود ۲۰ سال کار نقشه‌کشی استاد به صورت شبانه روزی ادامه پیدا کرد و سپس به کار هدایت کارگاههای بافت با نظارت و نقشه‌کشی و رنگرزی خودش پرداخت که تا حدود ۴۰ کارگاه در سطح مود و روستاههای تابعه بالغ شد.

وی ادامه داد: او از معروف‌ترین اساتید طراح و نقشه‌کش و رنگرز قالی در بیرجند قدیم که شامل شهرستانهای بیرجند، نهبندان، خوسف، سربیشه، درمیان، زیرکوه و قاینات حال حاضر می‌شده، است و از ویژگی‌های متمایز این استاد پیشکسوت عدم کپی‌کاری نقشه‌ها و دخل و تصرف در آنها بر اساس ذوق و سلیقه خود با حفظ اصالت‌های نقشه بوده و هیچگاه اجازه نمی‌داد از روی یک نقشه چند فرش بافته شود و همواره نقشه‌های جدید با طرح و رنگ جدید به متقاضیان ارائه می‌شد.

برآبادی اظهار کرد: نقشه‌های ابداعی با ویژگی‌های تاریخی، جنگلی، از وی بافته و در خانه‌ها به یادگار مانده است و اکنون بافت بیش از ۵۰۰ تخته قالی و بیش از ۱۰۰۰ نقشه از تلاش‌های شبانه‌روزی این استاد در طی سالیان عمر با برکتش بشمار می‌رود.

وی تصریح کرد: نقشه‌های لچک ترنج ربعی سعدی، غلط گاه، شاه صفی، درختی، کرمانی، گل فرنگ، خشتی، افشان ، بته جقه، بته امیری و ... از نمونه نقشه‌های کشیده شده توسط استاد جمشید مودی است.

مسئول حوزه پژوهش اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان‌جنوبی بیان کرد: آثار و تولیدات استاد جمشید مودی از گران‌ترین و مرغوب‌ترین قالی‌های مود محسوب می‌شده که تعدادی از این آثار بنا بر گفته شاهدان و تجار فرش بیرجند در موزه‌های ملی فرش ایران، لندن، فرانسه و آلمان خودنمایی می‌کند.

برآبادی افزود: در کتاب‌های متعدد مولفان سرشناس ایران همچون تورج ژوله و شیرین صوراسرافیل، نام ایشان قید شده و همچنین در کتبی که توسط مولفان و محققان همشهری از جمله شیر محمد قلاسی مود و شعله قلاسی و دکتر اسدالله زمانی پور به زینت طبع آراسته شده‌اند، اززندگی‌نامه و خدمات و دستاوردهای این استاد شهیر مودی یاد شده است.

وی گفت: این استاد دهها شاگرد زبده در زمینه بافت و رنگرزی سنتی در سطح دهستان مود تربیت کرده و تعهد استاد به امر آموزش و ترویج هنرهای سنتی در زمینه قالی موجب شده که همواره و در هر زمانی جوابگوی سوالات و مشکلات بافندگان و دانشجویان و محققان بوده و در گسترش دانش و فن و مهارت این هنر کوتاهی نکرده است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری میراث فرهنگی خراسان جنوبی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۶۹۱۳۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اشتغال ۱۷۱ نفربهبودیافته زیرپوشش بهزیستی در خراسان جنوبی

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای خراسان جنوبی، معاون امور اجتماعی و توسعه پیشگیری اداره کل بهزیستی استان با عنوان اینکه توانمند سازی، راهکاری موثر برای برگشت ترک کنندگان اعتیاد به جامعه است، گفت: سال گذشته با اقدامات بهزیستی، برای ۱۷۱ نفر از معتادان بهبودیافته شغل ایجاد شد.

رحیمی با اعلان اینکه برای اشتغال این افراد سال گذشته تسهیلاتی به مبلغ ۲ میلیارد و ۱۰۸ میلیون تومان پرداخت شده، افزود: این تسهیلات بسته به شغل آنها حدود ۱۰۰، ۱۵۰ و یا ۲۰۰ میلیون تومان بوده که با سود ۴ و ۷ درصد و بازپرداخت ۷ ساله اعطا شده است.  

وی با اظهار اینکه از این تعداد، دو نفر کارفرما و مابقی خود اشتغال شده اند، گفت: شغل‌های ایجاد شده شامل تعویض روغن، آهنگری، گچکاری، زرشک پاک کنی، تراشکاری، فلزکاری، عطاری، کالای بهداشتی ساختمان، میوه فروشی، خواربار فروشی، کشاورزی و دامداری است.  

دیگر خبرها

  • اشتغال ۱۷۱ نفربهبودیافته زیرپوشش بهزیستی در خراسان جنوبی
  • پنج استاد دانشگاههای استان اصفهان در فهرست استادان نمونه کشوری
  • پنج اصفهانی در فهرست استادان نمونه کشوری
  • تربیت شدگان مکتب اسلام بهترین ذخایر آن هستند
  • خراسان جنوبی زیر رگبار رعد و برق
  • لزوم ترویج و بهره مندی از آثار استاد مطهری در مراکز علمی و فرهنگی
  • اجرای طرح ملی ورزش با مردم در خراسان جنوبی
  • خراسان جنوبی گنجینه ناشناخته سرمایه گذاری /اکسپو سکوی پرتاب توسعه
  • نامزد‌های سومین دوره جشنواره پژواک معرفی شدند
  • آیین پاسداشت استاد سعید امیر سلیمانی هنرمند پیشکسوت سینما و تلویزیون